BLOG

Kako do dobrog
copyja
Ono što svaki copywriter svojim copyjem želi postići je neka krajnja akcija čitatelja za koga je pisao, bilo da je riječ o zadržavanju pažnje, kliku, i na kraju krajeva – prodaji.

Počet ćemo s invokacijom. Copywriter je pisac prodajnih tekstova. Za razliku od Content writera koji se može opisati kao bloger, novinar, pisac ''dužih'' tekstova, sadržajno bogatijih, ne nužno prodajnih.

Copywriter – 'psiholog' s vještinom pisanja

Zašto smo upotrijebili riječ 'psiholog'? Copywriter mora biti upoznat kako diše publika za koju piše. Uu, rima!

Copywriter dakle piše prodajne tekstove koji se uglavnom koriste u marketingu i oglašavanju. Ti su tekstovi najčešće kratki i odnose se na slogane, tekstove za jinglove, oglase, newslettere, billboarde, letke, TV i radio reklame, kataloge, i slične tekstove.

Koji je cilj dobrog copyja?

Ono što svaki copywriter svojim copyjem želi postići je neka krajnja akcija čitatelja za koga je pisao, bilo da je riječ o zadržavanju pažnje, kliku, i na kraju krajeva – prodaji. Cilj je publici tekstom pokazati da upravo ti imaš ono što njima treba.

Kako započeti?

Nakon upoznavanja s materijom, željom klijenta i analiziranja ciljane skupine, copywriter kreće s brainstormingom. Važno je razmisliti koje su prednosti vašeg proizvoda/usluge. Ako je prednost da vaše sredstvo za čišćenje uništava 100% umjesto 99,99% bakterija, potrebno je to naglasiti. Kupac želi znati zašto je tvoj proizvod (pod tvoj mislimo na klijenta za kojeg pišeš) baš onaj koji je bolji za njega.

Što je temelj dobrog copyja?

Brainstorming čini temelj svakog dobrog copya, jer copy se stvara, ne nastaje odjednom. Poželjno je na papir ili digitalni papir napisati sve što vam o zadanoj temi padne na pamet, što ne mora biti (i najčešće nije) dobro ni kvalitetno. Stavljanjem riječi na papir pomoći će oslobađanju kreativnosti i kasnijem spajanju naizgled nevažnih riječi i fraza u copy koji ''pali''.

Ići neutabanim stazama u dobrim cipelama

Količinom napisanih tekstova stječete iskustvo i s vremenom već počinjete bolje razumijevati svoju publiku te samim time i pisanje postaje lakše. Zato glavu gore i olovku (ili tipkovnicu) u ruke!
© 2018. inspiracija.com - agencija za digitalni marketing.